donderdag 28 oktober 2010

Concertips november en december 2010

Voor maand november (en december) heb ik een aantal interessante concerten gevonden. Het aantal hieronder weergegeven concerten is wat minder dan in september en oktober, maar zeker niet minder interessant. Louis Robbiliard komt bijvoorbeeld naar Nederland. Een mooie gelegenheid om deze toporganist eens dichtbij huis te horen. En wat dacht u van Cameron Carpenter in Luxemburg? Je kunt er wel of niet van houden, maar hij weet het orgel in ieder geval te presenteren. Ik heb tevens alvast twee concerten voor januari als tip opgenomen. Wellicht dat ik de lijst tussentijds uitbreid en als u zelf suggesties heeft, plaats die dan gerust in het reactieformulier.

Donderdag 4 november 20.15 uur: Orgelpark, Amsterdam: Wagner Festival (met oa Jan Hage, orgel). Meer informatie.

Vrijdag 5 november, 20.15 uur: Nieuwe Kerk, Katwijk aan Zee: Louis Robbiliard. Meer informatie.

Ingebracht door attente blogbezoeker: Zaterdag 27 november 2010, Taborkerk, Ede: Leon Berben (klavecimbel en orgel). Meer informatie.

Zondag 21 november, 16.00 uur: Église Saint-Jacques, Luik (België): Frédéric Blanc. Scarlatti, Buxtehude, Improvisation. Meer informatie.

Donderdag 2 december, 20.00 uur: Philharmonie Luxembourg: Cameron Carpenter. Meer informatie.  

Zaterdag 11 december, 16.00 uur: Würzburg Dom, Wolfgang Seifen. Meer informatie over het orgel. Meer informatie over Wolfgang Seifen.

Dinsdag 14 december 20.30 uur, Notre Dame, Paris, James David Christie. Meer informatie. Tip: op maandagavond 13 december is er een concert van het Mariinsky Theatre Symphonie Orchestra met Valerie Gergiev. Zie deze link voor meer informatie. En als u er dan toch bent gaat u dan zondags naar de mis in St. Sulpice (met orgelmuziek).

Donderdag 23 december, 20.00 uur: Philharmonie Berlijn: Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin en Iveta Apkalna (orgel). Oa Orgelsymfonie Saint Saens. Meer informatie.

Vrijdag 7 januari, 20.00 uur: Dudelange (Luxemburg), Orgel en orkest. Orgel: Thierre Escaich. Meer informatie.


Zondag 30 januari 2011, 12.00 uur: Philharmonie Berlijn, Daniel Roth. Meer informatie.

maandag 25 oktober 2010

Concert Het Gelders Orkest in Schaffelaartheater, Barneveld

Op zaterdag 23 oktober concerteerde Het Gelders Orkest in het Schaffelaartheater in Barneveld. Het thema van de avond: ‘Weense klassieken’. Voor het orkest: Gordan Nikolić, tevens solist (viool). Tweede vioolsolist was Jelena Ristić.

Het programma opende met Sympfonie nr. 103 van Joseph Haydn. Een werk begint spannend met paukengeroffel. Goede opening van de avond! Vervolgens Concertone in C, KV 190 voor twee violen en orkest van Wolfgang Amadeus Mozart. Na de pauze stond Sympfonie nr. 4 in Bes, opus 60 van Ludwig van Beethoven geprogrammeerd.

Het orkest groeide naarmate het programma vorderde. Beethoven was het hoogtepunt van de avond. Tijdens dit werk was zowel de focus als het plezier van de gezichten van sommige orkestleden af te lezen. Het orkest wist met dit werk een muzikaal verhaal te brengen; het had zeggingskracht. Het werk Mozart kreeg eveneens extra positieve aandacht, hoewel om een andere reden, Tijdens de Concertone van Mozart stonden namelijk de drie solisten (tweemaal violist en klarinetist) centraal. Het werk van Haydn had minder zeggingskracht. Af en toe werd een onzuivere noot gehoord en tevens leek het orkest tijdens dit werk niet het niveau te halen wat het later in het concert wel haalde.

Uitblinkers van de avond waren Jelena Ristić (solist, viool) en Maike Reisener (solo-cellist in het orkest). Reisener speelde een belangrijke rol bij de uitvoering van Concertone van Mozart. Door haar muzikale spel en - inzicht kwijtte zij zich haar uitstekend van haar taak! Jelena Ristić is in 1985 geboren in Servië en won al jong prijzen op diverse concoursen. Zij bekleedt de functie van 1e en 2e concertmeester bij Het Gelders Orkest. Ristic spel kenmerkt zich door een goede techniek, precisie en een mooie klank.

Gordan Nikolić, dirigent en tevens vioolsolist, was tijdens het concert zeer aanwezig. Deze Servische violist speelt zeer gepassioneerd en maakt daarbij veel fysieke bewegingen. Helaas gingen zijn vele bewegingen ten koste van zijn spel. Daarnaast ging hij zozeer op in zijn spel dat oog voor samenspel en dirigeren naar de marge werd verschoven. Illusterend was de Concertone van Mozart waar de beide vioolsolisten nauw met elkaar moeten samenwerken. Nikolić, echter, ging hier zijn eigen gang.

De sfeer in de zaal was goed en na afloop waren er enthousiaste reacties. Uiteindelijk is dat het doel: dat mensen genieten van klassieke muziek. Het Schaffelaartheater brengt klassieke muziek dichterbij en dat is een groot compliment waard! Jammer is dat bij het ontwerp en bouw van de zaal niet meer aandacht is gegeven aan de akoestiek. Enige akoestiek draagt het geluid verder waardoor het concert nog meer zeggingskracht krijgt.

Het Gelders Orkest bracht wat je van hen mag verwachten. Een professionele benadering van de muziek, een goed programma, technisch capabele musici en een aantal uitblinkers. De volgende keer graag weer met maar graag weer met Ristić en Reisener op het podium en een dirigent die zijn of haar taak niet hoeft te combineren met een rol als (viool)solist.

zaterdag 16 oktober 2010

Concertrecensie: Wout van Andel in Oude Kerk van Veenendaal

Zaterdagavond 16 oktober 2010 gaf Wout van Andel een concert in de Oude Kerk van Veenendaal. Hij bracht een mooi, artistiek doordacht programma ten gehore met werken van Bach, Welmers, Reger en tevens eigen composities.

Van Andel bracht van de componist J.S. Bach 4 koraalbewerkingen ten gehore (Christe, aller Welt Trost, Dies sind die heil'gen zehn Gebot, Wir glauben all' an einen Gott, Schöpfer en O Lamm Gottes, unschuldig). Hij wisselde deze werken af met twee grotere werken van Bach (Praeludium in a, BWV 569 en Fantasie in c), de Passacaglia van Jan Welmers, drie psalmbewerkingen van Van Andels' eigen hand en de Introductie en Passacagla in f-moll van Reger. Van Andel heeft zich bij de opstelling van het programma laten inspireren door de Latijns-Griekse mis.

Het spel van Van Andel kenmerkt zich door transparantie, duidelijke articulatie, mooie spanningsbogen. Daarbij weet hij de emotie van Bachs' koraalbewerkingen goed en verantwoord te vertalen. Het Praeludium in a, BWV 569 wordt weinig gespeeld, maar Van Andel liet horen dat dit werk het waard is vaker geprogrammeerd te worden.

Van Andel gaf voorafgaand aan het concert een mondelinge toelichting. Prettig dat organist zijn gezicht even laten zien! Dat een dergelijke toelichting waardevol is blijkt wel uit datgene wat Van Andel vertelde over de Passacaglia van Welmers. Welmers heeft een eigen interpretatie aan de Passcaglia-vorm gegeven (door middel van de 12-toonstechniek) en is daarbij  afgeweken van de traditionele vorm. Spannend!

De eigen werken Van Andel maken onderdeel uit van een project van wijlen patholoog en componist Gerrit Wielenga. Wielenga heeft een diverse componisten gevraagd een aantal composities voor hun rekening te nemen. Van Andel was één van hen en hij heeft in dat kader drie composities geschreven over Psalm 141, Psalm 103 en Psalm 124. Deze zijn geschreven in een eigentijds, maar voor een breed publiek toegankelijk idioom. Alle composities worden afgesloten met een zetting van Claude Goudimel. Binnenkort worden deze werken uitgegeven. Absolute aanrader voor iedere kerkorganist.

Eén van de werken die zeker indruk op mij heeft gemaakt is de Fantasie in c. Dit vanwege de combinatie van de schoonheid van werk zelf en de wijze waarop het uitgevoerd wordt. Van Andel kiest voor natuurlijke, logisch klinkende tempi en hanteert - zoals gezegd - mooie spanningsbogen. Het orgel van de Oude Kerk werkt bij een stuk als dit niet mee; het orgel klinkt vrij luid en daardoor is het lastig om de intimiteit te creëren die de Fantasie in c nodig heeft. Desondanks: een fantastische uitvoering van Van Andel!

Van Andel besloot met de Introductie en Passacaglia in f-moll. Ook dit werk wordt weinig uitgevoerd. Het is overduidelijk dat dit werk niet bedoeld is voor een orgel als in de Oude Kerk in Veenendaal staat. Het orgel is te direct en heeft voor dergelijke muziek te weinig klanknuances. Naar mijn smaak had dit werk dan ook niet geprogrammeerd hoeven te worden, omdat het vanwege het orgel enorm lastig is een acceptabele vertaalslag te maken. Een voordeel van het directe orgel is wel dat bij dit werk de zeer goede techniek van Van Andel nog eens duidelijk hoorbaar was!

Van Andel heeft een zeer mooi en waardevol concert neergezet. Tel daarbij de mondelinge toelichting en de prettige persoonlijkheid van Van Andel bij op en ik kom tot de conclusie dat zijn concerten de moeite van het bezoeken waard zijn!

woensdag 6 oktober 2010

Concerttips oktober 2010

De zomerperiode is echt voorbij. Het is weer sneller donker en buiten daalt de temperatuur. Wat minder buiten zijn en wat meer binnen... in kerken en concertzalen: het is weer tijd voor mooie concerten! In Nederland en daarbuiten staan weer veel muzikale belevenissen op de agenda. Ik heb er een paar voor u uitgezocht. Heeft u tips voor andere orgelconcerten? Laat deze dan via het reactieformulier weten!
  • Vrijdag 8 oktober 2010, 20.00 uur: Improvisatieconcert Sietse de Vries en Hayo Boerma, Nieuwe Kerk, Groningen. Meer informatie 
  • Vrijdag 8 oktober 2010, 19.00 - 23.00 uur: Drie nieuwe Domorganisten uit Duitsland (Ruben Sturm, Rottenburg; Daniel Beckmann, Mainz; Jörg Schwab, Essen), Aachen Dom. Meer informatie.
  • Maandag 11 oktober 2010: Geert Bierling, De Doelen, Rotterdam. Meer informatie.
  • Dinsdag 12 oktober 2010: David Briggs, Concertgebouw Haarlem. Meer informatie 
  • Dinsdag 12 oktober 2010, 20.30 uur: Louis Robbiliard, Notre Dame, Parijs. Meer informatie.
  • Zaterdag 16 oktober 2010,19.30 uur: Wout van Andel, Oude Kerk, Veenendaal. Oa: Preludium in a van Bach (BWV 569) en de Introduktion und Passacaglia in f-moll van Reger (dus niet de bekende d-moll).
  • Woensdag 20 oktober 2010, 20.00 uur: Paul Breisch, Philharmonie, Luxembourg. Meer informatie.
  • Zaterdag 23 oktober 2010, 15.30 uur: Oktober - Bätzorgelmaand, Ben van Oosten,  Lutherse Kerk, Den Haag (oa Introduktion und Passacaglia in d-moll, Reger). Meer informatie.
  • Zondag 24 oktober 2010: David Briggs (oa Bach, Mahler, Durufle, improvisatie), St Sulpice, Parijs. Meer informatie.
  • Dinsdag 26 oktober 2010, 20.00 uur: Jane Parker Smith, Dudelange (Luxemburg). Meer informatie.