maandag 13 augustus 2007

Sokolov in Essen

Hij is doorgewinterd op het concertpodium. Hij wordt door velen betiteld als de meest muzikale pianist van deze tijd. Hij heeft een fabuleuze techniek. Hij kan zachter spelen dan de stilte. En hij zet de pianokruk hoog ten opzichte van de piano. Grigory Sokolov.

Het concert in Essen was van zeldzame kwaliteit. De sonate C-Moll van Schubert getuigde van een Sokolov die in staat is om in de huid van de componist te kruipen. Bij zijn soms vederlichte aanslag vraag je je af of hij de toetsen wel aanslaat. Het is allemaal helder en transparant. Fantastische articulatie, fantastische techniek. Luister maar eens naar Prélude en Nocturne voor de linkerhand (opus 9) van Skrjabin. En wat te denken van Sokolovs' bas....! Cantabile, fortissimo, een wondere wereld van klankkleur. Woorden schieten tekort.

Het concert werd bekroond met een aanhoudend daverend applaus. Vasthoudend aan de piano buigt Sokolov beleefd voor het applaus. Hij beloont het publiek met maar liefst zes (!) toegiften, waaronder een etude van Chopin. Toegiften zijn technisch gezien nog wel eens van wat mindere kwaliteit. Bij Sokolov is daar geen sprake van.

Helemaal geen kritiek op Sokolov? Ja, toch wel. Van een pianist op zo'n hoog niveau had ik nog wel zes toegiften willen horen.

zaterdag 11 augustus 2007

Seifen in Altenberg

Afgelopen woensdag in Altenberg (Odenthal) geweest. Nog geen twee uur rijden; Altenberg ligt nog boven Keulen. Temidden van een prachtig stukje niemandsland staat daar opeens die immens grote Altenberger Dom. In 2005 ben ik hier al eens eerder geweest. Recent is het orgel gerestaureerd. Het resultaat mag er zijn. De klank heeft meer kleur gekregen en bovendien heeft het orgel meer karakter.

Aan het orgel was Wolfgang Seifen. Hij staat bekend als een groot improvisator. Ik had hem nog nooit gehoord. Daarom had ik besloten om zowel het gerestaureerde Domorgel als Seifen te gaan beluisteren. Het leuke van Altenberg is dat de speeltafel ook beneden staat. Dus je kunt de organist op z'n vingers kijken. Tenminste, als er niet teveel mensen zijn.

Ik ben onder de indruk van Seifens virtuositeit en creativiteit. Hij weet een goede spanningsboog te maken. Bovendien is hij meester in de contrapunt. Alsof hij inventionen van Bach zit te spelen. Mijn kritiek op Seifen is dat hij de zorgvuldig opgebouwde muzikale spanningsboog zelf enigzins verstoort. Zijn ideëen lijken oneindig, waardoor zijn improvisaties te lang duren. Seifen heeft tijdens het concert meer dan 2 uur op de orgelbank gezeten!

Heeft Seifen aan mijn hooggespannen verwachtingen voldaan? Gedeeltelijk. Ik wil hem zeker nog eens gaan beluisteren. En hoe gedroeg het Altenberger orgel ten opzichte van mijn verwachtingen? Zeg ik voldoende als ik iedereen aanraad om er eens te gaan luisteren? Kijk voor concerten op http://www.altenberger-dommusik.de/